top of page
  • stanislas.gorremans

Vestigingsplan Ikea in Wevelgem al klaar

18/03/16 om 14:59 Bijgewerkt om 16:50 (//kw.be/auteurs/axel-vandenheede-217.html)Axel Vandenheede (//kw.be/auteurs/axel-vandenheede-217.html)


De komst van Ikea naar Wevelgem wordt door de Zweedse multinational nog niet bevestigd, maar er is wel al een vestigingsplan.


Het vestigingsplan van Ikea op Ter Biest. © GF

Ikea's persverantwoordelijke Annelies Nauwelaerts wil enkel bevestigen dat Ikea een nieuwe vestiging wil openen in Zuid-West-Vlaanderen. "Die regio is voor het bedrijf namelijk een blinde vlek. Er werden verschillende locaties bekeken en Wevelgem is op dit moment de meest ideale locatie. Daar moet ik meteen aan toevoegen dat er nog geen finaal intekeningsplan voor Ikea in Wevelgem bestaat, daarvoor is het veel te vroeg."


Geen bijkomende retail

Toch zijn er al vestigingsplannen (Ikea zal 15 hectare innemen) in circulatie die duidelijk aangeven waar Ikea moet komen op de site Ter Biest. Plannen die zowel landbouwers als vertegenwoordigers van de gemeente Wevelgem en stad Kortrijk konden inkijken. Ikea nam met hen contact op, ofwel zelf, ofwel via projectontwikkelaar Landexplo. "De plannen die nu mogelijk in circulatie zijn, zullen nooit de finale plannen zijn. Wij hebben op dit moment gesprekken met de verschillende overheden, maar zolang hierover geen duidelijke uitkomst is, kunnen we geen uitspraken doen." Ook over de 10.000 meter voorziene ruimte 'leisure' (ontspanningscentrum) geeft Ikea geen commentaar.


De site Ter Biest in Wevelgem. © DLW
"Er bestaat nog geen finaal intekeningsplan voor Ikea in Wevelgem, daarvoor is het nog te vroeg"

De conferentie van burgemeesters van Zuid-West-Vlaanderen stellen intussen dat ze niet gekant is tegen de komst van Ikea naar de regio, maar dat er op de Ikea-site geen sprake mag zijn van bijkomende retail. De managers van K in Kortrijk en Ring Shopping Kortrijk Noord reageren alvast tevreden. "Er is vandaag een acuut probleem naar de retail toe", stelt K-manager Dominique Desmeytere. "Het is bijvoorbeeld voor zowel K in Kortrijk als Ring Shopping Kortrijk Noord geen sinecure om hun winkels in te vullen met retail." Bruno Devriese van RSKN gaat daarmee akkoord. "Het probleem in Zuid-West-Vlaanderen is dat de vijver even groot blijft, maar er almaar meer vissers komen."Voor Ikea ziet het er dus goed uit, zeker omdat ook de conferentie van Zuid-West-Vlaamse burgemeesters niet gekant is tegen zijn komst. Maar wat met KV Kortrijk, die in de site Ter Biest ook een mogelijke locatie ziet? Zeker is dat er daar een voetbalstadion kan worden gebouwd. Dat blijkt uit de studie 'SVO Ter Biest' van december 2013 die intussen van de aardbol verdwenen lijkt, maar wij konden inkijken.

De studie waaruit blijkt dat er op Ter Biest een stadion kon komen, lijkt van de aardbodem verdwenen

Aanleiding was de vraag van een bedrijf om een locatie van 10 hectare te vinden voor een vestiging in Zuid-West-Vlaanderen. Dat bedrijf (Ikea?) vroeg een grote bereikbaarheid en zichtbaarheid vanaf de hoofdinvalswegen en wilde gebouwen en terrein in eigen beheer.


In de studie SVO Ter Biest staan diverse scenario's. © GF

De studie stelt zes scenario's voor de ontwikkeling van Ter Biest voorop. Het gaat om drie grote scenario's, telkens opgesplitst in een A- en een B-plan. Heel opvallend: in liefst drie scenario's wordt de mogelijkheid van een voetbalstadion aangegeven...

Komentar


bottom of page