top of page
  • stanislas.gorremans

Hyundai vestigt zich toekomstig te GenebosCEO of Hyundai Electric JUNG MYUNG RIM

De Koreaanse producent van graaf- en laadmachines Hyundai Heavy Industries gaat in Tessenderlo 22 miljoen euro investeren in een nieuw Europees verdeelcentrum. Daardoor kunnen de komende jaren 70 tot 80 nieuwe banen gecreëerd worden. “Het gemeentebestuur is verheugd met de keuze van het bedrijf voor Tessenderlo”, aldus de Looise burgemeester Fons Verwimp.

Het Europese verdeelcentrum van Hyundai Heavy Industries is momenteel gevestigd in Geel langs de de E313. “Die locatie was de laatste jaren te klein gebleken en niet berekend op de groei die onze groep de komende jaren beoogt”, aldus financieel directeur Johan Tiels van Hyundai Heavy Industries Europe. “We gingen daarbij specifiek op zoek naar een terrein in een straal van 20 kilometer rond de huidige vestiging, zodat ons personeel probleemloos kan meeverhuizen.”


De zoektocht naar een nieuwe locatie werd  bekroond met de ondertekening van het aankoopcontract van een lap grond op het nieuwe industrieterrein ENA Genebos aan het afrittencomplex van de E313. Het gemeentebestuur van Tessenderlo reageert verheugd. “Onze gemeente is de laatste tijd genoeg geteisterd door economisch onheil. Het mag dan ook wel eens positief nieuws zijn”, vindt burgemeester Fons Verwimp.


Hyundai Heavy Industries heeft in Tessenderlo een perceel industriegrond gekocht van ongeveer drie hectare. Met de nieuwe vestiging is een investering gemoeid van 22 miljoen euro. In het nieuwe gebouw werken in eerste instantie de ruim 60 werknemers die vanuit Geel meekomen. “De komende vijf jaar komen er daar nog 70 tot 80 bij”, zegt Johan Tiels.

Als het van Tiels afhangt, zal de eerste spade begin volgend jaar in de grond gestoken worden – waarschijnlijk gebeurt dat door een graafmachine van Hyundai. Eind 2014 zou er dan de- finitief verhuisd worden.


De zoektocht naar een nieuwe locatie ging nog voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008 van start. “De crisis heeft de hele sector getroffen”, legt Johan Tiels uit. “Onze verhuisplannen werden daardoor uitgesteld.”

De vestiging in Geel maakt deel uit van het Koreaanse conglomeraat Hyundai Heavy Industries, dat onder meer actief is in de scheepsbouw, machinebouw en auto-industrie.

Vanuit Geel, en straks vanuit Tessenderlo, worden graaf- en laadmachines, maar ook onderdelen, verdeeld over heel Europa.


Momenteel is het bedrijf goed voor een omzet van 200 miljoen euro per jaar, maar voor de crisis was dat ruim 280 miljoen euro. “In die moeilijke periode zijn we er wel in geslaagd om ons marktaandeel van 4 naar 6 procent te verhogen”, zegt Johan Tiels. “En dat in een competitieve sector met klinkende namen zoals Caterpillar, Hitachi en Komatsu.”

Intern wordt ook gedacht aan de uitbreiding van het werkterrein naar Noord-Afrika.

Financieel directeur Tiels is ervan overtuigd dat Hyundai Heavy Industries de komende jaren fors zal kunnen groeien. “We zien immers dat Koreaanse producten het juist in tijden van crisis goed doen. Kijk maar naar elektronicaproducenten zoals Samsung en de auto’s van onze zustermerken Kia en Hyundai. Bovendien hebben Koreaanse producten tegenwoordig een reputatie van degelijkheid en kwaliteit”, aldus Tiels.

Comments


bottom of page